Vanliga frågor

Måste min MC vara försäkrad året runt?

Om du inte kör din MC under vintern och ställer undan den behöver din MC inte vara försäkrad, men om någon stjäl den kan det bli problem eftersom en hemförsäkring normalt inte ersätter sådana stölder. Därför bör du teckna förmånlig åretruntförsäkring, en avställningsförsäkring eller garageförsäkring som skyddar din MC.

Måste min MC ha godkända lås?

Ja, annars får du en lägre ersättning eller ingen ersättning alls om din MC skulle bli stulen. Oftast måste låsen vara godkända av SSF och vara minst av klass 3.

Måste jag låsa in min MC på natten?

Om du har valt en MC försäkring med hög aktsamhetsnivå måste du låsa in din MC när du är hemma eller låsa in den på jobbet om du jobbar natt. Nattetid brukar räknas som 22.00 – 07.00. Om du är ute och reser med din MC finns det emellertid inga krav på inlåsning även om du valt en hög aktsamhetsnivå. Om du inte har en MC försäkring med hög aktsamhetsnivå finns inga såna här krav. Fördelen med att välja en hög aktsamhetsnivå är att din MC försäkring blir billigare då.

Gäller min MC försäkring om jag kör på bana?

Under tävlingar och höghastighetskörning gäller inte din MC försäkring, men om du deltar i träningar och övningar som arrangeras av SMC gäller MC försäkringen.

Jag ska köra MC utomlands, gäller min MC försäkring då?

Ja, din MC försäkring gäller i alla EU-länder, Norge, Island och Liechtenstein samt i Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Albanien, men i många av dessa länder behöver du ta med dig ett så kallat grönt kort. I andra länder gäller inte din vanliga MC försäkring.

Publicerad i